בסדרת הפרקים המיוחדת ‘לא דפוקים’
פרקים המסבירים על כל אחד מתסמיני PTSD מחולקים לפי קטגוריות שיהיה לכם יותר נוח.
זה לא קורס אקדמי למטפלים או בעלי מקצוע. אלו הסברים המיועדים לכם – מיועדים לכל מי שרוצה להבין מה קורה איתו ומה עובר עליו והכי חשוב להבין ‘שאתם לא דפוקים’ ואתם גם לא לבד!
לתסמין פוסט טראומה הוספתי גם טיפ או כלי להתמודדות אבל לא רק שלכם אלא מיועד גם לסביבה שלכם. אתם לא צריכים יותר להתבייש ועדיף שבני משפחה וחברים קרובים או בעבודה ידעו יותר על מה עובר עליכם ואיך הם יכולים לסייע/להתמודד עם זה. עזרו להם לעזור לכם. בהצלחה.
אדם שנחשף לאירועים ממשיים או שהיה מאוים על ידי אירועי: סכנת מוות, חבלה חמורה או פגיעה מינית. (לתשומת הלב גם אירוע פיטורין מטלטל כלכלית/הישרדותית יכול לייצר חווית איום ממשית על החיים).
החוויה הטראומתית יכולה להתרחש באחת מהדרכים הבאות:
במידה והטראומה ו/או תסמיניה ממשיכים להתרחש חודש ויותר אחרי אירוע הטראומה היא תוגדר כפוסט-טראומה PTSD.
כמו מרבית ההפרעות הנפשיות, גם PTSD אינה ניתנת כיום לריפוי מלא.
מאמר מטא-אנליזה שפורסם, ניתח 32 מחקרים על טיפולים ל-PTSD. הממצאים מלמדים כי ההשפעה החיובית של טיפולים קצרי מועד בפוסט-טראומה מחזיקה מעמד גם לאחר שנתיים ממועד סיום הטיפול.
אז למרות שהחלמה מלאה אינה מובטחת, טיפול פסיכותרפי ולעיתים תרופות יכולים לעשות את ההבדל בין חיים מלאים עם PTSD לבין חיים בצל ההרסני של הטראומה.
אין טיפול תרופתי ספציפי שפותר את התסמינים של PTSD, ישנם כדורים שמפחיתים דיכאון, יש תרופות שמפחיתות חרדה – אבל אין טיפול תרופתי ייחודי ל-PTSD.
תרופות SSRI, בעיקר לוסטרל או סרוקסט הן השכיחות ביותר. לעיתים נרשמות תרופות SNRI ל-PTSD, כמו אפקסור (ונלפאקסין). על אף שלא קיימת תרופה ייעודית ל-PTSD, מטה אנליזה שפורסמה בסוף 2021, הצביעה על כך שלצד היעילות הטיפולית של פסיכותרפיה גם לטיפול תרופתית קיימת השפעה מתועדת.
מדוע רק חלק מהאנשים שנחשפים לאירוע טראומטי יפתח תסמונת פוסט-טראומטית, בעוד אחרים ימשיכו באין מפריע בחייהם?
המחקרים מנסים להתחקות מזה שנים רבות אחר הגורמים הפסיכולוגיים שיכולים לפתח חוסן נפשי ולמנוע פיתוח של הפרעת PTSD כרונית.
להלן כמה גורמים מגנים נבחרים שנבחנו על ידי חוקרים ופורסמו במאמרים אקדמיים:
מחקר מעניין מלמד על המנגנון הנפשי והקוגניטיבי שעומד בבסיס תופעה מרתקת המכונה צמיחה פוסט-טראומטית. בצמיחה פוסט טראומטית מדווחים פוסט-טראומטיים דווקא על שיפור במצבם הנפשי, במקום על פגיעה והתדרדרות. לפי המחקרים על צמיחה בעקבות טראומה, נוצר בנו טריגר פנימי שמבסס אימון מנטלי של הרחקת מחשבות וזיכרונות שלילייים.
ראשית לחשוב על כל הדברים שנהגתי לעשות בעבר לפני אירוע הטראומה המכונן או רצף אירועי הטראומה שהצטברו.
לחשוב שהייתי בעל.ת שטחי ענין ויכולות מעוררת לא פעם חיוך פנימי, געגוע “דגדוג” הבטן הרכה המעודדת להרגיש, לחוש ולשלוף נקודות מהכוחות הפנימיים.
עשו לכם רשימה עם אותם הדברים שנהגתם לעשות והעלו בכם תחושה והרגשה טובה. סמנו בעיגול את אותו הדבר או דברים שאינם רחוקים מכם כעת ועשויים לחזור לחלק משגרת החיים שלכם כגון: ספורט, בישול, הקשבה למוסיקה, טיול במרחב הטבע, ישיבה על שפת הים, קריאת ספר, מפגש עם חבר קרוב, הרפיה ועוד…
בחרו פעילות אחת שאתם מאמצים לכם לשבוע הקרוב כיתבו אותה על דף בנפרד והניחו אותה במקום בו תתקלו בדף הנכתב ובפעילות שנרשמה עליו כך שיעודד אתכם לקום ולעשות. עשייה היא אחת מהפעולות המניעות אותנו לצאת משלב של תקיעות וקיבעון.